Blog

We wrześniu br. rozpoczniemy realizację kolejnych warsztatów edukacyjnych „Między zabawą, a zdrowiem – II edycja”, współfinansowanych ze środków Województwa Podlaskiego. W zajęciach udział wezmą uczniowie klas II i III szkół podstawowych. Dzieci poznają podczas zajęć zasady zdrowego odżywiania, dowiedzą się czym zastępować sól i cukier, jaka jest rola wody w codziennej diecie i jak ważny jest ruch do prawidłowego rozwoju. Zaplanowano, że w warsztatach udział weźmie około 500 uczniów. Wkrótce do szkół dotrą zaproszenia do udziału w zajęciach.

Fundacja UMWP na www

Po raz kolejny nasza Fundacja realizuje cykl warsztatów „Między zabawą, a zdrowiem – II edycja”. Zadanie dofinansowane jest ze środków z budżetu Miasta Białegostoku. W warsztatach wezmą udział uczniowie białostockich szkół podstawowych, które zgłosiły swój udział i został on potwierdzony przez organizatora.

Uczniowie poznają podczas warsztatów zasady zdrowego odżywiania się.  Zajęcia mają formę aktywizującą, dzieci m.in. uzupełniają swoje „kart zdrowia”,  które przypominać im mają o najważniejszych zasadach stosowania poprawnej diety.  Pierwsze warsztaty w ramach II edycji „Między zabawą, a zdrowiem” odbyły się w Zespole Szkolno-Przedszkolnym Nr 2, przy ul. Pułaskiego 25 w Białymstoku. Udział w nich wzięło ponad 80 uczniów klas II-III.

zadaniedofinansowane

ZS nr 2 Pułaskiego 12.04.2018 1

ZS nr 2 Pułaskiego 12.04.2018

Wystartował kolejny projekt Fundacji Zdrowe Kieszonkowe „Między zabawą, a zdrowiem”, tym razem adresowany do szkół podstawowych województwa podlaskiego.

Cykl warsztatów z zakresu zdrowego odżywiania to zadanie publiczne współfinansowane ze środków Województwa Podlaskiego. Skorzysta z niego 30 grup uczniów z klas II-IV z podlaskich podstawówek. Zajęcia będą miały formę aktywizującą, a opierać będą się na budowie Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej.

Warsztaty są inicjatywą własną Fundacji Zdrowe Kieszonkowe, realizowaną we współpracy z dyplomowanym dietetykiem. Wpisują się w realizację celów statutowych organizacji, jakim jest m.in. edukacja w zakresie zdrowia i profilaktyka zdrowotna.

pasek wspol UMWP
5_SP49

Bawią się a jednocześnie poznają zasady zdrowego odżywiania się. Ruszyły zajęcia realizowane przez  Fundację Zdrowe Kieszonkowe „Między zabawą, a zdrowiem – cykl warsztatów z zakresu zdrowego odżywiania się dla uczniów klas II-IV”. Zadanie dofinansowane jest ze środków z budżetu Miasta Białegostoku.

W ramach projektu w szkołach podstawowych przeprowadzone zostaną warsztaty dla 25 grup uczniów.  Zajęcia będą miały formę aktywizującą, a opierać będą się na budowie Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Dzieci poznają zasady zdrowego odżywiania, dowiedzą się czym zastępować cukier i sól w diecie, poznają rolę aktywności fizycznej w codziennym życiu. Pierwsze warsztaty odbyły się już w SP nr 49 w Białymstoku, dla 3 grup uczniów klas III. Kolejne zajęcia odbędą się jeszcze w siedmiu białostockich szkołach.

-Jest nam bardzo miło, że pomysł organizacji takich warsztatów spodobał się w Urzędzie Miasta i otrzymaliśmy dofinansowanie na ich przeprowadzenie, startując w konkursie ofert na realizację zadań publicznych w zakresie edukacji i wychowania – informuje Andrzej Nartowicz, prezes Fundacji Zdrowe Kieszonkowe. – Prowadząc różne działania w szkołach zauważamy, że dzieci mają  wiedzę o zdrowym odżywianiu i zdrowym stylu życia, ale nie zawsze jest ona uporządkowana i pełna. Poza tym taka forma edukacji o zdrowiu, jaką oferujemy, jest doskonałym uzupełnieniem edukacji szkolnej i jest chętnie przyjmowana  przez dzieci.

– Zajęcia prowadzimy w formie warsztatowej – dodaje Joanna Czupryńska z Fundacji Zdrowe Kieszonkowe. -Dzieci układają puzzle, malują, buduję piramidę zdrowego żywienia i dowiadują się, które produkty są najzdrowsze, czego unikać w codziennej diecie, czym zastępować cukier i sól, jak często spożywać posiłki i dlaczego warto być aktywnym fizycznie.

Każdy uczestnik warsztatów otrzymuje na zakończenie broszurę informującą o 10 zasadach zdrowego odżywiania się, z podpowiedziami na smaczne i zdrowe potrawy. Warsztaty potrwają do połowy czerwca. Skorzysta z nich około 500 uczniów.  Zgłoszenia na warsztaty są już zamknięte.

Warsztaty są inicjatywą własną Fundacji Zdrowe Kieszonkowe, realizowaną we współpracy z dyplomowanym dietetykiem. Wpisują w realizację celów statutowych organizacji, jakim jest min. edukacja w zakresie zdrowia i profilaktyka zdrowotna.

1_SP49

2_Sp49

3_SP49

4_SP49

5_SP49

zadanie dofinansowe ze srodkow miasta bialegostoku

Fundacja Zdrowe Kieszonkowe realizuje projekt pod nazwą „Między zabawą a zdrowiem – cykl warsztatów z zakresu zdrowego odżywiania się dla uczniów klas II-IV”.  Zadanie dofinansowane jest ze środków z budżetu Miasta Białegostoku. W ramach projektu w szkołach podstawowych przeprowadzone zostaną warsztaty dla 25 grup uczniów.   Zajęcia będą miały formę aktywizującą, opierać będą się na budowie Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Dzieci poznają zasady zdrowego odżywiania, dowiedzą się czym zastępować cukier i sól w diecie, poznają rolę aktywności fizycznej w codziennym życiu.

zadanie dofinansowe ze srodkow miasta bialegostoku

thumb_IMG_7819_1024

thumb_IMG_8460_1024

Z okazji Mikołajek bohaterowie projektu Zdrowe Kieszonkowe odwiedzili uczniów Społecznej Szkoły Podstawowej nr 4 w Białymstoku. Dzieci z klas I – III zostały zaproszone do wspólnej zabawy i konkursów.  Najwięcej emocji wzbudziła rywalizacja  pomiędzy dziewczętami i chłopcami, polegająca na toczeniu pod nogami „śnieżnej” kuli.  Zabawy zapewniły dzieciom moc pozytywnej energii i wiele radości. Zwieńczeniem spotkania było rozdanie dzieciom drobnych upominków. Bona i Karoto otrzymali zaproszenie do wspólnych fotografii z uczniami poszczególnych klas.

thumb_IMG_9263_1024

thumb_IMG_9277_1024

thumb_IMG_9306_1024

Zwyczaj obdarowywania się prezentami w Polsce z okazji Mikołajek ma swoje początki w XVIII w. Tego dnia dzieci mogą znaleźć, najczęściej w bucie, pod poduszką lub skarpecie, upragnione prezenty. Gdy zwyczaj ten  kształtował się podarunki były o wiele skromniejsze niż obecnie – dzieci otrzymywały zwykle orzechy, pierniki, czy też jabłka.

Mikołajki można obchodzić na wiele różnych sposobów. Należy jednak pamiętać, że ten dzień ma jeden bardzo ważny cel. Jest nim niesienie radości innym. Mogą to być nasi najbliżsi, ale również osoby, których dotąd, być może, nie mieliśmy okazji poznać. Wśród nich mogą się znaleźć podopieczni naszej Fundacji, którym chcielibyśmy wspólnie z Wami zapewnić radość tego wyjątkowego dnia. Naszą Fundację, a poprzez nią potrzebujące dzieci, mogą wesprzeć wszyscy chętni. Podaruj prezent tym, którzy czekają na pomoc.

WSPÓLNIE ZMIEŃMY LOS DZIECI. WSPOMÓŻ FUNDACJĘ